Wat is Duurloop66?

66 kilometer hardlopen van Roosendaal naar Den Bosch – voor de Cliniclowns en de Roparun!

Ik, Alex Raggers, ga op vrijdag 13 maart 2015 vanaf 07.06 uur hardlopen van mijn woonplaats Roosendaal naar de hoofdstad van onze provincie, Den Bosch. De afstand is toevallig 66 kilometer. Als alles goed gaat kom ik rond kwart voor twee (13.42 uur) in de middag aan op de Pensmarkt in Den Bosch (voor mijn Defensie-collega’s: TOT is 12.42 Zulu). Uit trainingen blijkt dat een tempo van 6 minuten de kilometer mij echt niet ligt. Dat is te langzaam. Ik verwacht in de eerste helft minimaal zo’n 15-30 seconden per kilometer sneller te lopen. Dat kan ik in de tweede helft mogelijk weer goed gebruiken.

 

De route
De route
Geplande doorkomsttijden
Geplande doorkomsttijden

 

Doel van Duurloop66

Ik doe dit ondermeer om aandacht te vragen voor de Provinciale Staten verkiezingen van woensdag 18 maart 2015. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen in Noord-Brabant gaan stemmen, bij voorkeur op D66 – maar elke stem telt!

Tegelijkertijd wil ik graag zoveel mogelijk geld op halen voor twee goede doelen:

 1. De Cliniclowns – voor een lach op het gezicht van een ziek kind
 2. De Roparun – zorg voor kankerpatiënten

Wil je via mij deze doelen ook steunen? Graag! Je kan je bijdrage overmaken op:

NL52 ASNB 0708 9379 18 t.n.v. K.A. Raggers o.v.v. Duurloop66

Ik garandeer dat alle bijdragen voor de volle 100% ten goede komen aan beide goede doelen. Al mijn eigen onkosten betaal ik gewoon zelf. Bij voorbaat dank!

Doneren via Paypal is ook mogelijk:


Ik doe het niet helemaal alleen

Maarten Vermeulen (vriend en fractievoorzitter D66 Roosendaal) zal mij gedurende de hele tocht op de fiets begeleiden. D66 Noord-Brabant lijsttrekker Anne-Marie Spierings is aan het trainen om de laatste 10 kilometer met mij mee te lopen. Nummer 10 op de D66 Provinciale Staten-lijst, de Roosendaalse Gül Tevkir, zorgt voor support onderweg. Diverse gemeenten die wij kruisen hebben al toegezegd aandacht aan onze doorkomst te zullen schenken. Al deze support is van harte welkom. Ik kan elke motivatie gebruiken. Ik heb ook nog nooit meer dan 42 kilometer hard gelopen…

Fractie D66 Roosendaal Alex en Maarten
Fractie D66 Roosendaal
Alex en Maarten

Maar nogmaals, het allerbelangrijkste vind ik het ophalen van geld voor de Cliniclowns en de Roparun. Ze doen goed werk! Ziektes kunnen ons allemaal raken – dan maakt het echt niet uit van welke politieke partij je bent… Dus, of je nou D66 of PvdA stemt, GroenLinks of VVD, CDA of SP – elke stem en euro telt mee!

 

Waarom deze actie?

Exact drie maanden voor de Duurloop66 gaat plaatsvinden ontstond dit idee in mijn hoofd, tijdens een hardlooptraining op een zaterdagmorgen. Hardlopen is toch al een activiteit waarbij ik vaak goede ideeën krijg – al zeg ik het zelf.

Bij het idee voor deze duurloop kwamen veel van mijn passies samen in mijn hoofd:

 • strijden tegen ziektes & goede doelen helpen
 • nieuw hardloopdoel voor mezelf: ik heb nog nooit verder dan een marathon gelopen (en dat is ook alweer 1,5 jaar geleden)
 • aandacht voor de Provinciale Staten-verkiezingen
 • aandacht voor D66, landelijk, provinciaal, lokaal en persoonlijk
 • en creatief spelen met taal

Ook dat laatste, want al tijdens het hardlopen die zaterdag bedacht ik de naam: Duurloop66. In eerste instantie dacht ik 66 kilometer buiten Den Haag te starten en te finishen op het Binnenhof. Nog diezelfde dag heb ik het idee voor een sanity check voorgelegd aan D66-collega Patricia uit Etten-Leur. Zij was ook enthousiast. Dan gaan we ervoor! Vervolgens heb ik contact opgenomen met het campagne-bureau van D66 Noord-Brabant en is het idee ontstaan om juist vanwege de Provinciale verkiezingen naar onze provinciehoofdstad Den Bosch te rennen. En laat nu net de afstand vanaf de oostelijke grens van ‘mijn’ gemeente Roosendaal naar het centrum van Den Bosch 66 kilometer zijn! De datum had ik ook gauw gevonden. Vrijdag 13 maart is vijf dagen voor de PS-verkiezingen en ik vind het leuk om aan een vrijdag de dertiende een positieve draai te geven.

 

Goede doel 1: Roparun

Bij de goede doelen kwam ik al gauw uit op in ieder geval de Roparun. Sinds 2013 loop ik in het Roparun-team Wings for Life van de Luchtmacht. De Roparun is een estafetteloop van Parijs en Hamburg naar Rotterdam om geld in te zamelen voor (palliatieve) zorg voor kankerpatiënten. Hebben we niet allemaal wel één of meerdere dierbaren verloren aan deze ziekte? Ik in elk geval wel. Van een dierbare middelbare schoolvriendin, tot een collega tot teveel familieleden. Bij de Roparun twee teams van in totaal acht lopers elkaar om de twee kilometer af. Bij deze actie loop ik eigenlijk solo een Roparun-etappe, zonder af te wisselen.

Roparun 2014 - overgave van Maria aan Alex
Roparun 2014 Luchtmacht-team Wings for Life – overgave van Maria Oorsprong-Alta aan mij

Goede doel 2: De Cliniclowns

In januari werd mijn jongste dochter in het ziekenhuis vermaakt door twee Cliniclowns. Daarmee had ik ook mijn tweede goede doel. Zo kan ik wat terug doen voor het leuke en goede werk wat zij doen. Bovendien, ik hou zelf ook van (laten) lachen. Een lach op het gezicht van een ziek kind is wel heel speciaal.

Mijn eigen clowntjes
Mijn eigen clowntjes

Enthousiasme en energie

Het enthousiasme van mensen in mijn omgeving is ook fantastisch. Maarten Vermeulen gaf meteen aan de hele route met me mee te willen fietsen ter ondersteuning. Diverse vrienden zeiden al gauw geld toe. En vanuit verschillende andere D66-afdelingen werd ook hulp en ondersteuning toegezegd. Zelfs de woordvoerder van Alexander Pechtold, Daan Bonenkamp, heeft aandacht voor deze actie toegezegd.

Verder krijg ik ondertussen al energie van de voorbereidingen. Zo heb ik van mezelf twee paar nieuwe schoenen mogen kopen voor deze actie (op één paar kan je niet lopen, zegt het spreekwoord toch?!) en bijvoorbeeld het vastleggen van deze sitenaam. Nogmaals: Alle onkosten zijn voor mezelf – 100% van jullie donaties gaat naar de goede doelen!

Bijna D66 groen :)
Bijna D66 groen 🙂
Een BOost energie...
Een BOost energie…

Ik krijg ook energie van mensen uit mijn omgeving als ik met ze spreek over deze actie. Ik vraag me wel eens af of ik familie, vrienden en collega’s af en toe niet te veel vermoei met deze actie, maar vooralsnog denkt en helpt iedereen leuk mee. Met training tips, ultrarun tips (mijn loop-snelheid moet omlaag om het zeven uur vol te kunnen houden), het helpen bouwen van deze site en met tips voor aandacht.

Langzaam groeit de actie ook leuk door. D66 afdelingen in diverse gemeenten als Etten-Leur, Breda en Den Bosch zullen aandacht aan mijn doorkomst/aankomst besteden. D66 Brabant lijsttrekker Anne-Marie Spierings gaat de laatste tien kilometer zelfs meelopen. Ze vroeg mij laatst of ze me mij zou kunnen bijhouden. Ik denk het wel. Als ik Anne-Marie zie heb ik namelijk al 56 kilometer in de benen… En Roparun-vriendin en triatlon-held Maria vroeg of ze ook een stuk met me mag meelopen. Graag! Leuk!

 

13.42 uur finishen in Den Bosch?!!

Ik kan alleen maar hopen dat ik Den Bosch haal. Ik train er veel voor, maar volgens een kenner is mijn voorbereidingstijd te kort. Ik zie ook wel een beetje op tegen de tweede helft. Ik weet helaas nog te goed hoe slecht ik me bij mijn vier marathons voelde vanaf een kilometer of 35. Dan hoefde ik er nog maar zeven. Nu nog 31 vanaf dat punt. En ik had me bij al die vier marathons nog zo voorgenomen nooit meer verder te lopen dan een halve marathon… Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En ik krijg nou eenmaal energie van hardlopen. En van uitdagingen. En ach, ik stel me er gewoon op in dat ik stuk zal gaan. Gelukkig heb ik onderweg support en diverse afleidingen en in elk geval de laatste 10 kilometer ook weer afleiding van en motivatie door een loopmaatje. Hoe dan ook, ik verwacht dat ik een paar uur ga lijden, en wat dagen erna misschien ook nog. Maar… ik lijd maar even – ik loop voor mensen die veel langer lijden…

 

Wil je op de hoogte blijven van deze actie? Volg me op twitter: @alexraggers en #duurloop66

” Ik ga lopen tot de zon komt 
Tot de zon me achterhaalt 
Lopen tot de zon komt 
Tot ie straalt “

Acda & De Munnik

Alex Raggers
Alex Raggers

sticker 3

12 thoughts on “Wat is Duurloop66?

 1. Goed initiatief Alex, en natuurlijk gewoon een goed verhaal! Ik stel me voor dat ik je de 13e opwacht aan de grens van de gemeente Breda en je hardlopend escorteer tot aan de andere kant van de stad. Dan ben ik meteen mijn laatste restjes spierpijn van de CPC kwijt 😉
  En als je deze self-inflicted uitdaging waarmaakt, dan doneer ik 31 euri voor deze goede doelen!

  Grtz, Tars

 2. Hoi Alex,
  Ik kan me helemaal vinden in alle elementen die samenkomen in jouw prachtige hardloop initiatief. Geweldig dat je daar naast alle andere activiteiten helemaal voor gaat! Wellicht wil je ooit nog eens de BuRoRun gaan lopen om de democratie naar Afrika te brengen. Daar kunnen ze in Burundi nog wel enig advies in gebruiken. Ondertussen doneer ik je 66.000 BIF’s voor de goede doelen.
  En veel succes op vrijdag de 13e en bij de Provinciale verkiezingen.
  Groeten uit Bujumbura, Robbert

 3. Hé Alex,
  Goede actie, veel succes en sterkte.
  Ik steun je actie en je doelen graag. Daarbij sprak de CDA-slogan uit het Helmondse mij wel aan: “omdat het kan”! Donatie svp 50/50 verdelen over je doelen…
  ZJos

 4. Hoi Alex,
  Grote klasse! Dat heb je weer mooi voor elkaar gekregen!! Gefeliciteerd en geniet van je prestatie, dat geldt ook voor Maarten natuurlijk 😉
  En nu tijd voor een biertje……
  Grtz, Tars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *